Postvergelijk

De krimp van de postmarkt bij PostNL versnelt, met name door de vervanging van post door een diversiteit aan digitale communicatiemogelijkheden, de mindere economische omstandigheden en hevige concurrentie van Sandd en de stadpost besteldiensten. Toch heeft PostNL  in 2014 meer omzet weten te boeken. De hogere postzegelprijs en tarieven voor de klein zakelijke markt zorgde ervoor dat er geen verlies werd geleden op de krimpende brievenmarkt. PostNL boekte in 2014 een omzet van 4,25 miljard euro, een stijging van twee procent. De nettowinst kwam uit op 226 miljoen. De postmarkt in Nederland kromp vorig jaar met 11 procent, meldt PostNL. Omdat er 127 miljoen euro aan kostenbesparingen werden doorgevoerd (waaronder het afvloeien van vaste postbezorgers) en de tarieven mochten worden verhoogd, wist PostNL de resultaten te verbeteren.

In 2015 verwacht PostNL een nogmaals een krimp van 8-11% t.o.v. 2014. In 2017 is er een mindere krimp en tendens is dat de krimp gaat stoppen medio 2020. Dit wordt deels opgevangen door verdere kostenbesparingen, tarief aanpassingen en winst uit deelneming aandeel TNT.

Als je bovenstaand leest denk je dat de postmarkt zijn langste tijd heeft gehad. Maar niets is minder waar. Bedrijven die DM hebben ingewisseld voor internet activiteiten komen hier langzaam op terug. Vaak wordt er nu een mix gezocht voor een direct mail actie gekoppeld aan internet. Want consumenten zijn niet langer genegen om alle spam en berichten te lezen die ze ongepast krijgen. Denk aan u zelf wat u met al die onaangekondigde berichten doet….die de mailbox laten vol lopen. Het is al een wonder dat je bericht opvalt tussen alle andere informatie.

Maar bij een fysiek poststuk wordt deze altijd ontvangen en bij echte interesse ook gelezen waardoor de merkbeleving en aankopen wel toenemen door inzet van Direct mail en magazines. Veel bedrijven die afhankelijk zijn van aankopen in echte winkels blijven Direct mail inzetten om de vaste en nieuwe klanten  te verleiden tot extra aankopen. De markt voor brieven, facturen en wenskaarten is wel een sterk dalende markt. Dit komt doordat bedrijven de administratie in de cloud doen of alles digitaal waardoor ze alleen met digitale facturen werken en willen ontvangen. De kaartenmarkt is een ander verhaal want door de kosten stijging van de (kerst) postzegel en gemak waarmee een ieder een e-mail, SMS en Wats up verstuurd is de kaarten markt dalende. Want denk aan u zelf wanneer stuurt u nog een kaart t.o.v. 10 jaar geleden…..

Ook de groei van Sandd de 2e speler in de postmarkt, de vele stadpost besteldiensten en de groei van Van Straatenpost die wel degelijk groeien ten kosten van PostNL zijn opvallend tegen de tendens in. Wat kan betekenen dat PostNL zo langzamerhand de enige is die zijn volume ziet dalen. Door de grote van PostNL en het goede distributie netwerk zal het wel goed komen met PostNL. Alleen als de tarieven blijven stijgen voor de klein zakelijke markt (MKB markt) zal de markt zich ooit tegen ze gaan keren. Want jaar op jaar de tarieven te verhogen met gemiddeld 3 – 7% houdt geen bedrijf vol om dat te verkopen aan zijn klanten. Ook de groei van Van Straatenpost die een landelijk netwerk aan het opzetten is met dagelijkse bezorging kan voor PostNL negatief uitpakken. Veel klanten zijn al overgestapt of overwegen dit te doen als het contract met PostNL afloopt nu er toch niet verwachte alternatieve beschikbaar komen.

Al met al is het een interessante postmarkt waar over enkele jaren pas zichtbaar is wie nog winstgevend genoeg is om te groeien en diensten en service kan uitbreiden.

De verwachting van Postvergelijk is dat Sandd in de toekomst 35% van de DM en magazines markt zal hebben en PostNL door duurdere tarieven de blijvers weet te binden door de bekendheid van de naam PostNL. Het leuke is dat de kwaliteit van bezorging bij alle bedrijven eindelijk weer aan het stijgen is!

Als u een gratis advies wil kies gerust in bij Postvergelijk want wij weten precies waar we voor u de kosten kunnen besparen in de postmarkt. Postvergelijk heeft ook de site ontwikkeld voor het MKB mailingadresserenbezorgen.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over posttarieven.

Heeft u suggesties of ideeën?

we doen er graag ons voordeel mee.

Algemene Voorwaarden | 2010 © Postvergelijk

Binnen 1 dag 2 adviezen per e-mail ontvangen. Later extra telefonische uitleg ontvangen want blijkt dat ik ook op de dagelijkse post tijd en geld kan besparen. We frankeerde de post al jaren met de frankeermachine via TNT wat me toch meer tijd kosten. Nu wordt het opgehaald en verwerkt tegen lagere kosten door een ander postbedrijf met dezelfde kwaliteit.

— Gilles Gerritsen